söndag 1 april 2012

Australian kelpie vallar får


Intensiva, levnadsglada, läraktiga, snabba vallhundar. Så skulle jag sammanfatta kelpien med några få ord.
Vi har haft nöjet att få bekanta oss med några vallande kelpies, vilket har varit en angenäm upplevelse...




Det är en ras som älskar livet :)) och dom är väldigt roliga att studera just därför att de är så pigga och levnadsglada... I dagens inlägg kommer jag att berätta om Lakki, från Walkabouts kennel. Han kommer, tillsammans med matte, till oss ibland och hjälper oss att valla fåren...



Ibland går det undan...

Lakki är fortfarande väldigt ung och nybörjare i vallningens konst. Han är ca 1½ år. I höstas tändes han lätt på fåren och det ställdes inga som helst krav på honom, förutom att fåren inte skulle stressas. Nu när han har passerat året och kan börja tränas "på allvar" så ställs det högre krav.



Titta på Lakkis kroppshållning och förstå hur viktig uppvärmningen är...


Kelpien finns uppdelad i två "raser". Working Kelpien, Australian stock dog och Australisk Kelpie. WK'n avlas på vallningsanlagen, det gör inte Australiska Kelpin. Men även om det inte avlats på vallningsegenskaperna med den Australiska Kelpien har den, i många hundar fortfarande mycket av naturlig vallningsinstinkt kvar.



Lakki vallar får

Lakki är nu fullt tänd på fåren och arbetar med stor intensitet. Han har fin djurkänsla för att vara så ung. Han visar att han har fint naturligt vallningsanlag och är fullt träningsbar. Och eftersom ingen vallhund föds som färdig vallhund så är det bara att träna vidare... :))


Svart som lakrits... :))



Vårtecken
Koltrasten kom till Gårdsbacken, den 28 mars i år,
förra året, den 6 april.
betydligt tidigare vår i år alltså :))




Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199

 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar